Voor de nieuwsbrief (met de foto's !)  in pdf formaat klik hier.

    
Nieuwsbrief 4 Kindcentrum Espelervaart vrijdag 14 oktober 2016

Dienst kerk-School-Gezin:

Wat een mogelijkheden hebben we in ons vrije Nederland en wat een heerlijke dienst werd het die samen met de leerlingen/leerkrachten en voorganger van de Fontein was voorbereid. Het tienerkoor o.l.v. Juf Annemieke  klonk heel enthousiast en ook alle werkstukken en bijdragen van de leerlingen waren prachtig.    ‘Daar blijf je echt jong bij!’

Van generatie op generatie/doorgeven, dat blijft onze uitdaging als grootouders/ouders/ leerkrachten. We hebben een boodschap voor de wereld. Iemand gebruikte eens het voorbeeld:    “Als jij het medicijn zou uitvinden tegen kanker…….., je zou het van de daken roepen, de omroepen zouden op de stoep staan; het zou wereldnieuws zijn!”

Het medicijn om eeuwig jong te blijven, hebben we!  

Laten we er zo veel mogelijk mensen in laten delen!

Vanuit het team:

Het team heeft hard gewerkt; vanmorgen in de krant:’De werkdruk binnen het basisonderwijs is bijna niet naar beneden te krijgen’. Dank voor jullie inzet en geniet -naast alle dingen die doorgaan-  van een welverdiende herfstvakantie!

Verdriet, maar ook blijdschap is er in het gezin van juf Tiny:  De schoonvader van juf Tiny is overleden.  Verdriet om de lege plek, maar ook blijdschap dat het lijden op deze aarde, mocht worden ingewisseld voor de eeuwige heerlijkheid.   We wensen familie van der Deen alle bemoediging toe.             

 

Afscheid van juf Anke:

Per 1 november stopt juf Anke met haar werkzaamheden binnen het onderwijs en binnen de Lichtboei in het bijzonder.  Meer dan 41 jaar juf zijn en al die 41 jaar ook op dezelfde school.

Reken eens gemiddeld 25 leerlingen per jaar…….. dan kom je al boven de 1000!

Van die 1000 heeft ze er heel veel het leesproces bijgebracht. Dat betekent weer 1000 volwassenen die zich nu in de maatschappij bewegen en hun baan hebben met die basis van lezen en schrijven.

                                Het blijft bijzonder om dit werk te mogen doen!

Elke leerkracht, elk mens heeft bijzondere eigenschappen; van juf Anke wil ik hier noemen:

   ‘De plichtsgetrouwheid waarmee ze haar werk oppakte (altijd als één van de laatsten weg) / op school komen om het werk van te voren door te spreken in overdracht met de duo-partner, daarnaast in de schoolorganisatie dacht ze jaren mee in de denktank, waarbij het ging om de samenstelling van de groepen (haar analytisch vermogen heeft ons enorm geholpen)'

Nu ga je genieten van ruimte / rust / fietsen, etc.

Vroeger hadden we dan een afscheidsreceptie etc. etc. Tegenwoordig komen daar niet zo veel mensen meer en ook juf Anke geeft aan: “Wat geweest is, is geweest!”  Natuurlijk komt ze er niet zonder feestje van af en dat vieren we met de leerlingen op vrijdag 28 oktober. (8.35 uur op het plein)

Mocht u juf Anke de hand willen schudden (dan kan dat op die dag) / een kaartje sturen kan naar:

               Juf Anke Pampiermole

               Alblasserwaard 3

               8302 MR Emmeloord 

Anke, vanaf deze plek al vast:  “Dank voor alle inzet ten dienste van de leerlingen op de Lichtboei!”

 

Afscheid van leerlingen:

Door verhuizing gaan we afscheid nemen van vier leerlingen:

Britt van Vliet, zij gaat weer terug naar Huizen.  Fijn dat we een tijd van je mochten genieten en ik hoorde van de directrice van de school daar, dat je vriendin in Huizen blij is! Natuurlijk gaan je vriendinnen op de Lichtboei je missen! Het ga je goed!

Fam. van der Maden gaat verhuizen naar Brabant, dat betekent afscheid van: 

Milan groep 6 GD, Demi groep  3 MA, Priscilla groep 8 JA

Een nieuwe woonplaats/een nieuwe slaapkamer/huis/ en een nieuwe school. Wat een cadeaus; we danken jullie voor alles wat jullie ons op de Lichtboei gaven!

    

Welkom aan nieuwe leerlingen:

Diverse plekjes worden weer ingenomen, zo komt Sandra na de herfstvakantie in groep 4 GM. Sandra komt van de Triangel en we heten haar in de volgende nieuwsbrief uitvoeriger welkom.   Ook voor het plekje in groep 6 GD loopt al weer een aanvraag.

 

Vier jaar geworden:

Welkom aan Aurora van Eerde: Van harte gefeliciteerd met je vierde verjaardag! En welkom in groep 1-2 van Juf Janny en juf Ria! We hopen dat je een fijne Lichtboeitijd hebt.            

In november gaan we de rode loper uitleggen voor in Ieder geval:

 • Florian van Keulen
 • Joaz de Boer
 • Levi de Bruin
 • Aradhana Raghoebarsing
 • Roxanne Jansen

 

Sportactiviteiten:

De eerste scholencross zit er op!   Minder Lichtboeiers deden mee (is dat een gevolg van digitaal opgeven, of is er gewoon minder belangstelling?)   Ze hebben wel genoten en deden hun uiterste best. Op de website van de school vindt u alle uitslagen.

20 oktober: Zaal-voetbaltoernooi  in de Bosbadhal

De schema’s zijn uitgedeeld, alle deelnemers hebben shirtjes en: Geweldig dat alle teams een begeleider hebben! Zo kunnen we ook sportschool blijven en aan bijna alle toernooien mee doen! Supporters zijn natuurlijk welkom!

 

Talentenmiddag:

We zitten op de helft van de eerste ronde ; wat genieten de leerlingen/ouders en leerkrachten er van! Na de herfstvakantie pakken we de draad weer op. NB: De houtgroep heeft steeds een ruimte in het mb-gebouw; in overleg met de aannemer kiezen we een plek waar het nog goed toeven is / de komende keren wel even een warme trui aan, want verwarming is er niet meer in het gebouw!


Activiteit Cultuur bedrijf NOP:

Woensdag 19 oktober ‘Kinder Kunst Vakantie Dag: Het is een mini- animatiefestival voor kinderen van 6-12 jaar. Kinderen gaan aan de slag met het maken van een animatiefilm. Aan het eind van de dag is er:

 • Een presentatie voor familieleden
 • Een film voor 6+

 

Telefoon en mail:

Vanmorgen was ik even in het directie kamertje terwijl de telefoondienst bezig was. Wat deed ze het fantastisch:

        “U spreekt met een leerling van de Lichtboei, waarmee kan ik u van dienst zijn?”

Blijft u vooral bellen, ingeval van ziekte etc. Soms hebben we te maken met een storing, vanwege alle wijzigingen tijdens de verbouwing. Mocht bellen niet lukken, geef dan de ziekmelding per mail door: de.lichtboei@scpo-nop.nl

 

 


                                                           

Joël maakt het ‘V-teken’

Met de twee vingers ………….Van het aantal dat nog nodig is!  Twee chemokuren nog, ( één in de vakantie en één in de week daarna, begin november volgen de onderzoeken; we hopen en bidden!

                        En wensen Joël en zijn ouders alle kracht om vol te houden!


Ouderavond Levelwerk:

Sommige ouders komen voor het eerst in aanraking met Levelwerk, omdat hun zoon of dochter deze leerlijnen volgt. Andere ouders hebben mogelijk vragen over dit programma of over meer- / hoogbegaafdheid in het algemeen.

We houden een info-uurtje op :  Maandag 14 november; uitnodiging volgt!!

 

Schoolgids:

De schoolgids 2016-2017 is klaar.

 • Hij is inmiddels per mail naar de webmaster
 • Hij komt per mail naar alle ouders
 • De nieuwe gezinnen ontvangen een map met daarin o.a. de gids.
 • Ze liggen klaar en direct na de herfstvakantie komt hij mee, of naar u toe!

Met dank aan onze Loes en onze conciërges

 

  Nieuws van de renovatie:

Mannen in witte pakken, met stofzuigers etc. Wilt u ze – op de foto- bezig zien: Kijk even op de website!  De asbestsanering is iets later van start gegaan dan gepland, daarentegen loopt de sloop aan de binnenkant voor op schema. Je ziet daar ruimtelijk al het verschil:

 • Was de Lichtboei eerst een gebouw met kruip door / sluip door, nu …..
 • Zijn er open ruimten en komt er steeds meer licht in wat straks een heerlijk werkklimaat oplevert
 • Het gebouw begint aan de buitenkant al kaler te worden en dan verdwijnt ook nog eens alles wat nu tussen de muren zit!

 

Kom in de klas!

‘Open les’  woensdag 2 november 2016

Op de Lichtboei willen we de ouders meer betrekken  binnen de school. Hiervoor willen wij u uitnodigen op woensdag 2 november gedurende ± 20 minuten  een les mee te maken in de groep van uw kind(eren). Daarna is een stukje uitloop tijd gepland om te wisselen naar de volgende groep. U hoeft zich niet op te geven.  We hebben de volgende indeling gemaakt:

Groep 1 en 2 van 9.00 uur tot 9.30 uur

Groep 3 en 4 van 9.30 uur tot 10.00 uur 

Groep 5 en 6 van 10.15 uur tot 10.45 uur

Groep 7 en 8 van 11.00 uur tot 11.30 uur


Sparen voor je school:

Er waren wat onduidelijkheden t/m wanneer de actie duurt. De supermarkt aan de Europalaan deelt de vouchers uit t/m 22-10-2016. We kunnen ze invoeren tot 26-10-2016.

We staan op 7858 en volgens de AC-leden halen we zeker de 8500.

Helpt u nog even mee!

 

De dag van de duurzaamheid 10-10-2016 in groep 7AR

‘Thomas loopt door het park naar huis toe. Hij eet de laatste zure mat op en gooit het zakje op de grond. Straks moet hij zijn moeder gaan uitleggen waarom hij zo laat thuis is. Hij zal wel zeggen dat hij bij Bram was en dat hij vergeten was om te bellen. Dan hoort hij een stem. ‘Raap dat zakje eens op!’ Thomas kijkt achterom. Het was een oude man op een bankje. ‘Ach bemoei je er niet mee,’ zegt Thomas bot. ‘Hier zal je spijt van krijgen jongen’ zegt de man. ‘Jongens zoals jij beseffen niet wat die vervuiling aanricht. Een wereld zonder plastic is het veiligst voor jullie generatie.’ ‘Wat een rare man,’ denkt Thomas en hij gooit zijn flesje in een plas. ‘Dan moet je het zelf maar weten,’ hoort hij de man zeggen. Als hij achterom kijkt om wat naar de man te roepen, is de man verdwenen.

Zo begint één van de verhalen van de Voorleesactie op de dag van de duurzaamheid.  Daarna hebben we met elkaar gesproken hoe we samen beter met de aarde om kunnen gaan.  De vervolgactiviteit  naar aan leiding van het verhaal was een kleine modeshow organiseren in de klas. Op de foto’s verschillende creaties van vuilniszakken en ‘kosteloos’ materiaal

 

  De komende weken:

Herfstvakantie t/m 21 oktober

Maandag 24 oktober: start tweede periode

Dinsdag 25 oktober: om 16.00 uur staat de inschrijving 10-minuten gesprekken open

Woensdag 26 oktober: echt de laatste dag om supermarktpunten in te voeren

Vrijdag 28 oktober: afscheid juf Anke

Woensdag 2 november: Dankdag (gewoon school) / Open lessen

Tot en met 4 november: gewone schooldagen

Zaterdag 5 november: tweede scholencross

 

Nieuws uit de Ukkenburcht

 

Thema ‘mijn dag’

Hoe ziet jullie dag eruit? Wanneer ga je tanden poetsen? En wat moet je doen voordat je gaat douchen? Allemaal dingen die wij de afgelopen 5 weken hebben geleerd. Dingen die we o.a. gedaan hebben zijn…

-        Sterren schilderen;

-        Kruipen door de donkere tunnel;

-        Brood bakken;

-        Broodbeleg knutselen;

-        Pop uit- en aankleden;

-        Leren wassen;

-        Pizza eten;

-        Douchen en in bad gaan.


Prietpraat

Knuppelen = knutselen

Roproosjes = framboosjes

Een jongetje zingt uit volle borst: “In de maneschijt, in de maneschijt.”

 

 Nieuw thema

In de weken na de herfstvakantie gaan we werken over een nieuw thema. Eerst 2 weken over ‘de herfst’, daarna 6 weken over ‘de winkel’. Heeft u leuke ideeën of materiaal? We horen/ zien het graag!

Groetjes,

Esther, Mirjam en Inge

                                      

Maar eerst:

Namens ons allen:

                                      

“Een fijne herfstvakantie toegewenst!”    

                                                       

 Met vriendelijke groet,  namens het team van Kindcentrum Espelervaart,     Gerrit Knijnenberg

 

PS: het laatste nieuws van de dag:

         Sarah Ruisch is Lichtboeivoorleeskampioen!   Er komen vast foto’s op de website!