Voor de nieuwsbrief (met de foto's !)  in pdf formaat klik hier.

Nieuwsbrief 17 Kindcentrum Espelervaart vrijdag 12 mei 2017


 Hemelvaartsdag / Pinksteren en Manchester.

We vieren weer de Christelijke feestdagen; het kan en het mag nog! Ook in onze wereld waar Manchester nu het hoofdthema is. Als zelfs de kinderen niet meer veilig zijn……………….. Zo Jezus naar de hemel ging, zo zal Hij ook weer terugkomen, dan zal het feest nog groter zijn. Echt feest vieren dat kunnen kinderen, wat dat betreft hebben we de voorbeelden dicht bij de hand. Weken aftellen, je verlanglijst indienen, nieuwsgierig wat je krijgt, benieuwd wie er komen, de nacht er voor onrustig slapen, ’s morgens vroeg naast het bed van de ouders staan. Wat een emoties omdat die grote dag aanbreekt! Heerlijk om zo uit te zien naar Zijn wederkomst, zeker nu zelfs kinderen niet meer veilig zijn!

 Vanuit het team:

Het team geniet van het werken in een prachtig gebouw met zo veel mogelijkheden voor leerlingen en leerkrachten. Het team geniet van resultaten van kinderen en van het onderwijs gegeven aan hen. Het team is volop bezig met de plannen voor het nieuwe jaar. De afgelopen dagen moest juf Rianne even een pas op de plaats maken i.v.m. heftige migraine, verder hebben we tot op heden een goed en gezond jaar!

De instroomgroep:

Gefeliciteerd met jullie vierde verjaardag en welkom op De Lichtboei! Gelf Pesman en Sem Sloterdijk.

 Welkom aan Harun.

Harun kwam in Emmeloord wonen en heeft een plek gevonden in groep 6 GD. Bij de kennismaking vertelde hij dat voetballen hem veel plezier geeft! Fijn dat je er bent Harun en we wensen je in Emmeloord en op de Lichtboei veel woon- en schoolplezier toe!

 Vanuit de werkgroep schooltijden:

U ontving het rapport, we kregen nog enkele reacties binnen. Op dinsdagavond 6 juni vergadert het team er over. Op woensdag 7 juni neemt de MR een besluit.

 Eindtoets Basisonderwijs:

De uitslag is binnen voor de leerlingen en voor de school. Ze hebben hun uiterste best gedaan, ieder met zijn/haar eigen talenten. We zijn trots op jullie! O.a. op basis van de uitslagen pasten we enkele brugklastypen aan. Alle groep 8 leerlingen zijn nu aangemeld voor het VO en richten zich steeds meer op musical etc. Ook het schoolkamp naar Texel nadert nu met rasse schreden (de week na Pinksteren).

Ook de school kreeg weer een gemiddelde: Jarenlang zitten we als school in de zwaarste groep; met andere woorden: De inspectie verwacht van de Lichtboei de hoogste opbrengsten. Voor die afweging zijn de scholen ingedeeld in 100 schoolgroepen. Groep 0: Van deze scholen wordt het hoogste gemiddelde verwacht. Groep 100: Van deze scholen wordt het laagste gemiddelde verwacht. Natuurlijk kun je daar trots op zijn, daarnaast is het elk jaar weer een spannend gebeuren of je dat waar kunt maken.

Vorig jaar maakten we dat waar en ook dit jaar weer; de conclusies zijn:

 • Er hebben 37 Lichtboeiers meegedaan 
 • Zij behaalden gemiddeld een score van 536.7 
 • Het landelijk gemiddelde was dit jaar 535.1 
 • In onze scholengroep (0) werd een gemiddelde gehaald van 537.2 
 • De vereiste ondergrens in onze scholengroep is 535.2
 • Ook dit jaar haalden we die norm!

Natuurlijk heeft ook het Lichtboeiteam een mening over de afrekencultuur binnen het onderwijs. Prestaties moeten geleverd worden, het is te kort door de bocht om te werken met schoolgemiddelden, terwijl ons onderwijs steeds passender en individueler moet/mag worden. Elk kind uniek! Dat is waar we voor willen gaan!

 Nieuws van de bouw:

Veel inventaris is klaar, grote activiteiten zijn er even niet. Het is nu wachten op de aannemer die aan het slopen gaat. De berichten daarover komen van de gemeente. (Het lijkt 5 juni te gaan worden) Zo gauw de sloop klaar is, kunnen wij weer verder!

 Verkeersexamen:

Beste leerkrachten van de Lichtboei, De uitslag van het praktisch verkeersexamen is bekend. Bijna 95 procent van de kinderen (in de NOP) is geslaagd en ruim 12 procent reed de route foutloos. De kinderen van de Lichtboei hebben ongelooflijk goed gepresteerd!

Ze zijn allemaal geslaagd

en Nieke, Thijs H, Gido, Vera K, Lyan, Julia P, Maaike, Sarah, Eva, Lotisha, Jonathan, Luuk, Jesse, Fleur, Aron, Sanne, John en Amber wisten de route foutloos uit te rijden.(dat is zelfs 50%) De Lichtboei is daarmee de allerbeste school van alle deelnemende scholen. Van harte gefeliciteerd! De coördinator PS: Ook dank aan de ouders die het onderwijs ondersteunden door bijvoorbeeld de route met hun zoon/dochter te fietsen.

En als je theorie en praktijk helemaal foutloos doet, is er een medaille en kom je op de foto!

 De schoolreizen:

Maandag 26 juni staan de schoolreizen op de planning. Natuurlijk komt er een schoolreisbrief, maar hier al vast even de bestemmingen:

 • Groep 1-2: Ballorig Lelystad
 • Groep 3-4: Dolfinarium Harderwijk
 • Groep 5-6-7: Slagharen
 • Groep 8: Schoolkamp Texel (7, 8 en 9 juni)

De leden van de activiteitencommissie hebben alles gepland en geregeld!

 De komende twee weken in beeld:

 • Donderdag en vrijdag 25 en 26 mei : Vrij i.v.m. Hemelvaartsdag
 • Maandag 29 mei: Start voor een heel ‘gewone volledige’ schoolweek
 • Maandag 5 juni: Vrij i.v.m. Tweede Pinksterdag
 • Dinsdag 6 juni: Start school
 • Woensdag 7 / donderdag 8 en vrijdag 9 juni: Schoolkamp Texel groep 8

 Avondvierdaagse:

Denkt u nog even aan de enveloppe met € 5,- als uw zoon/dochter mee loopt?! Op de enveloppe schrijven: Naam leerling en groep. Proef : Gymtassen De gymtas meenemen op de gymdag-dat is de proef; het draait over het algemeen goed! Ook groep 3 draait nu mee. Juf Maaike gaf deze week aan: “Ik heb ze er de afgelopen week op gewezen om op de gym dag hun fruit ook in deze tas mee te nemen!” Zo hoeven ze maar één tas mee naar school die dag.

Nieuws van de andere partners in ons Kindcentrum:

Nieuws van de peuters.. ‘De Ukkenburcht’

Yes! We zitten in weer in ons vertrouwde lokaal tussen de kleuters in. Heerlijk!.. Ook de laatste fase van dit schooljaar is zich aan het ontvouwen. We gaan o.a. werken over het thema “Bouwen”. Eerst besteden we aandacht aan het Speelontdekproject met als themaboek: ‘Klein mannetje heeft geen huis’ van Max Velthuis

Peuterfeest woensdag 14 juni.

Omdat juf Gerbrig die dag met zwangerschapsverlof gaat en we alle redenen hebben tot dankbaarheid vanwege een nieuwe zwangerschap bij juf Inge leek het ons goed om deze gebeurtenissen te vieren! Tijdens deze morgen gaan we o.a. kijken naar de voorstelling over klein mannetje. Theater Letterlandt van Corine Meijer komt deze voorstelling verzorgen. Na het peuterfeest bouwen we verder aan ons thema. We gaan dan de verdieping in en houden ons dan bezig met het bouwen van “echte” huizen. Welk materiaal is daarvoor nodig, wie bouwen er een huis enzovoort.

Bijbelverhalen

We kijken en luisteren de komende weken naar de volgende verhalen:

 • -Hemelvaart;
 • -Pinksteren;
 • -De ark van Noach
 • -Een wijze man.

Prietpraat

Soms hebben onze peuters wel eens een slechte nacht achter de rug. Dit moet je natuurlijk wel even kwijt aan de juf. Hieronder een verslag:  - “Ikke niet slapen, ikke mama en papa roepen. Zusje E. lekker slapen en ikke televisie kijken”  Sterkte met alle “ikke-even-niet-slapende” kindertjes!

Welkom en tot ziens.

Wij namen afscheid van Esmee, Esmee W, Eva en Luuk. Veel plezier op jullie nieuwe plek! Gelukkig mochten er ook weer nieuwe kinderen komen. We wensen Emma, Anna, Abigail, Dani, Mani, Salomé, Keano, en North een hele fijne speeltijd bij ons toe! Na een flinke regenbui heeft klein mannetje geen huis meer. Wij gaan hem helpen met het zoeken naar een nieuw huis.

Groetjes van Inge, Gerbrig en Esther


 Nieuws van SKN

In de meivakantie hebben we ons veel binnen vermaakt, op sommige dagen leek het wel herfst. We deden oud Hollandse spelen, die de kinderen zelf regisseerden. Samen knikkerbanen bouwen en veel knutselen. Ook zijn we naar de Intratuin geweest die een workshop gaf aan onze kinderen. Iedereen ging met een mooi versierd potje en een zelfgekozen plantje naar huis. Uiteraard moesten we ook nog even bij de vissen en konijnen kijken, sommige kinderen zouden er wel één mee naar huis willen nemen.

Direct na de meivakantie was het feest bij de Boemerang. SKN bestaat 25 jaar en dat willen we natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Er werd heerlijke taart gebracht en de kinderen mochten naar de bioscoop. 60 Kinderen vanuit onze locatie gingen mee. Er waren 3 films om uit te kiezen dus voor ieder kind zat er een leuke bij.

Onze nieuwe lokalen zijn inmiddels leeg gemaakt door school, de schilder heeft de muur mooi wit gemaakt. Lekker fris zo! Deze week gaan we verhuizen, ook wij zijn al weken druk met uitzoeken; wat gaat mee en wat gaat weg. Soms komen we iets tegen wat we allang vergeten waren en waar de kinderen zo graag mee spelen. Zo werd er op een vrijdagmiddag flink geschaakt, knap hoor dat sommige kinderen dat zo goed kunnen, best een moeilijk spel! Het is prettig om te merken de samenwerking met school goed verloopt, we gaan straks meer ruimtes delen en wandelen regelmatig even bij elkaar naar binnen voor overleg. Samen onderweg naar een nóg beter kindcentrum!

Het is deze maand precies vijfentwintig jaar geleden dat de SKN haar deuren opende in het pand waar nu kinderdagverblijf Schanulleke is gehuisvest. Reden voor een feestje! Cultuurbedrijf Noordoostpolder heeft in de week van acht tot en met twaalf mei diverse optredens verzorgd bij ons op de locatie. Voor de baby’s en dreumesen was er een mini-concert uitgevoerd door Leontien. De baby’s zaten bij een pedagogisch medewerkster op schoot en luisterden naar de muziek. Ze werden gewiegd op het ritme van de klanken. Sommige kinderen keken heel aandachtig naar de instrumenten. Ook luisterden ze naar de geluiden van de instrumenten.

De peuters op ons dagverblijf gingen lekker swingen en klappen op de muziek van Dirk Schele onder leiding van Renske. Iedereen deed erg enthousiast mee. Het half uur dat deze workshop werd gegeven was dan ook zo om.

Met vriendelijke groet, team kinderdagverblijf Schanulleke.


Met vriendelijke groet namens het team, Gerrit Knijnenberg